Houtwagens

Een houtwagen is het ideale hulpmiddel voor de open haard. Het is een steekkar waar je houtblokken op kunt laden om ze te vervoeren van je houtberging naar de kachel. Op die manier hoef je niet continu met losse houtblokken te slepen en kun je in één keer genoeg houtblokken in huis halen voor de hele dag of langer. Houtwagens zijn niet makkelijk in een winkel te vinden en daarom ideaal om online te bestellen. Via steekwagen-verkoper.nl weet je zeker dat je een eersteklas houtwagen in huis haalt, waar je de winter warm mee door kunt komen. Bestel je een houtkar voor 22.00 uur, dan krijg je hem de volgende dag al in huis.

De voordelen van een houtwagen

Iedereen die een open haard heeft weet dat het stoken met hout erg gezellig is voor in huis, maar ook een vrij zware klus kan zijn. De blokken hout voor de kachel moeten namelijk meerdere keren worden versleept voordat ze uiteindelijk in de kachel belanden. Om een hele winter lang te stoken heb je honderden, zo niet duizenden kilo`s hout nodig. Veel kachelliefhebbers bestellen hun houtblokken kant en klaar, maar er zijn ook veel mensen die het hout zelf klieven en drogen in het houthok. Vooral het natte hout kan erg zwaar zijn en een behoorlijke belasting voor je rug. Je moet een houtwagen daarom ook vooral zien als een ideale manier om snel en veilig grote hoeveelheden hout te kunnen vervoeren. Eerst richting het houthok en vervolgens richting de kachel. Op deze manier voorkom je rugklachten, die uiteindelijk kunnen uitgroeien tot een hernia.

Verschillende soorten houtwagens

De ene houtwagen is de andere niet. Er zijn ruwweg twee verschillende types waar je uit kunt kiezen. De ene soort houtwagen heeft een voorgevormd metalen frame waar je de blokken in kunt leggen. Het frame zit daarbij aan de voorkant en natuurlijk aan de achterkant. De zijkanten zijn open. Dit soort houtwagens zijn makkelijk in gebruik, maar hebben ook hun beperkingen. Het tweede type houtwagen dat je kunt kopen ziet er uit als een normale steekwagen, maar kan worden uitgeklapt om een extra frame te creëren aan de voorkant van de houtwagen. Ook hierbij zijn de zijkanten open. Het voordeel van de tweede soort houtwagen is natuurlijk dat je hem zo ook heel goed voor andere zaken kunt gebruiken. Het is eigenlijk een standaard steekwagen die ook als houtwagen te gebruiken is. Bij beide types houtwagens geldt overigens, dat je het hout op een goede manier moet stapelen om het mee te kunnen nemen, raakt de stapel uit balans dan kiepert de hele vracht alsnog om.

Waar moet je op letten bij het kopen van een houtwagen?

Om te bepalen welk type houtwagen voor jou het meest geschikt is, zijn er enkele punten waar je naar kunt kijken. Dit zijn onder meer jouw verwachte houtverbruik per dag, de ruimte die je binnenshuis hebt, maar ook het materiaal waarvan de houtwagen is gemaakt. Het belangrijkste daarbij is natuurlijk de hoeveelheid hout die je verstookt. Hoe meer je namelijk verbruikt, hoe groter ook de houtwagen moet zijn. Je hoeft dan niet continu heen en weer te rijden met blokken hout. De meeste mensen gebruiken alleen een houtkachel in de huiskamer, maar er zijn ook vele mensen die er meerdere houtkachels op na houden. Bijvoorbeeld in de schuur of in een werkplaats. Verbruik je veel hout, let dan goed op het maximum laadvermogen van een houtkar. Deze varieert gemiddeld tussen de 100 kilo voor een kleine(re) kar, tot 250 kilo bij een grote houtwagen. Daarbij moet je natuurlijk ook in de gaten houden dat je wel genoeg plek in huis hebt om zoveel hout tijdelijk neer te leggen. De meeste mensen gebruiken een houtbak om de houtblokken in klaar te leggen. Het beste zorg je ervoor dat het volume van je houtbak ongeveer overeen komt met het maximum draagvermogen van je houtwagen.

Afmetingen

Een iets minder belangrijk aandachtspunt bij het kopen van een houtkar, zijn de afmetingen van de kar. In principe zijn alle soorten geschikt om mee naar binnen te kunnen rijden. Een gemiddelde houtwagen is ongeveer 50 tot 65 centimeter breed en diep en ruim een meter hoog. De meeste houtkarren hebben geen verstelbaren handgrepen. Het kleine type houtkar heeft geen handgrepen, maar een metalen beugel. Rubberen handgrepen zijn daarbij natuurlijk fijner en geven bovendien meer grip aan de kar, waardoor hij minder makkelijk uit je handen kan vallen. Ga je een houtkar kopen, let er dus vooral op dat de houtkar niet te groot is om mee maar binnen te kunnen rijden.

Materiaal

Een goede houtkar is gemaakt van staal. Het materiaal van een kar krijg natuurlijk behoorlijk wat te verduren. Vooral het frame aan de voorkant van de houtkar is daarbij een zwak punt. In principe rij je een kar natuurlijk altijd met het gewicht naar achteren. Dit gedeelte is dan ook het sterkste, het frame aan de voorkant is vooral bedoeld om het hout op zijn plek te houden. Het beste kiep je een houtkar dan ook niet naar voren. Let bij het kopen van een houtkar er ook op dat de metalen buizen goed afgewerkt zijn, zodat ze niet gaan roesten. Dit kan er voor zorgen dat ze uiteindelijk af gaan breken, waardoor de houtwagen gelijk bij het grofvuil kan. Tot slot zijn ook de banden van de kar natuurlijk een belangrijk punt. Vaak zijn dit of luchtbanden of banden van massief rubber. In principe voldoen beiden, al rijden luchtbanden vaak wat meer comfortabel.

Hoe gebruik je een houtwagen?

Een laatste belangrijke punt bij het kopen van een wagen voor hout is de manier waarop je hem moet gebruiken. Een houtwagen laden is in principe vrij makkelijk, maar heeft ook een vervelende valkuil. Iedere blok hout moet namelijk minstens net zo breed zijn als het frame van de houtwagen aan de voorkant. Op die manier blijft het hout stevig zitten en kun je het makkelijk meenemen. Een grote fout die je kunt maken bij het kopen van een houtwagen, is om er een eentje te kopen die breder is dan jouw houtblokken. In dat geval vallen de houtblokken er tussenuit en wordt de wagen eerder een beproeving dan een handig hulpmiddel.

Hulp en advies

Heb je nog vragen over de aanschaf van een houtwagen of heb je advies nodig bij het kiezen? Bel ons dan op nummer 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contactformulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links