Houtwagens

Een houtwagen is het ideale hulpmiddel voor de open haard. Het is een steekkar waar je houtblokken op kunt laden om ze te vervoeren van je berging naar de kachel. Op die manier hoef je niet continu met losse blokken te slepen en kun je in één keer genoeg blokken in huis halen voor de hele dag of langer. Ze zijn niet makkelijk in een winkel te vinden en daarom ideaal om online te bestellen. Via onze site weet je zeker dat je een eersteklas exemplaar in huis haalt, waar je de winter warm mee door kunt komen. Bestel voor 22.00 uur, dan krijg je hem de volgende dag al in huis.

€ 79,95

Houtwagen - Toolland - 200 kg

 

  Afmetingen: 685 x 630 x 1190 mm
  Materiaal: Staal
  Soort wiel: Luchtband
  Rubberen handvaten

€ 34,95

Houtwagen - Toolland - 100 kg

 

  Afmetingen: 300 x 450 x 1100 mm
  Materiaal: StaalNiet op voorraad

De voordelen van een houtwagen

Iedereen die een open haard heeft weet dat het stoken erg gezellig is voor in huis, maar ook een vrij zware klus kan zijn. De blokken voor de kachel moeten namelijk meerdere keren worden versleept voordat ze uiteindelijk in de kachel belanden. Om een hele winter lang te stoken heb je honderden, zo niet duizenden kilo`s nodig. Veel kachelliefhebbers bestellen hun blokken kant en klaar, maar er zijn ook veel mensen die het zelf klieven en drogen in het hok. Vooral het natte kan erg zwaar zijn en een behoorlijke belasting voor je rug. Je moet een houtwagen daarom ook vooral zien als een ideale manier om snel en veilig grote hoeveelheden te kunnen vervoeren. Eerst richting het hok en vervolgens richting de kachel. Op deze manier voorkom je rugklachten, die uiteindelijk kunnen uitgroeien tot een hernia.

Verschillende soorten

De ene houtwagen is de andere niet. Er zijn ruwweg twee verschillende types waar je uit kunt kiezen. De ene soort heeft een voorgevormd metalen frame waar je de blokken in kunt leggen. Het frame zit daarbij aan de voorkant en natuurlijk aan de achterkant. De zijkanten zijn open. Dit soort is makkelijk in gebruik, maar hebben ook hun beperkingen. Het tweede type dat je kunt kopen ziet er uit als een normale steekwagen, maar kan worden uitgeklapt om een extra frame te creëren aan de voorzijde. Ook hierbij zijn de zijkanten open. Het voordeel van de tweede soort is natuurlijk dat je hem zo ook heel goed voor andere zaken kunt gebruiken. Het is eigenlijk een standaard steekwagen die ook als houtwagen te gebruiken is. Bij beide types geldt overigens, dat je het hout op een goede manier moet stapelen om het mee te kunnen nemen. Raakt de stapel uit balans dan kiepert de hele vracht alsnog om.

Aandachtspunten bij de koop van een houtwagen

Om te bepalen welk type voor jou het meest geschikt is, zijn er enkele punten waar je naar kunt kijken. Dit zijn onder meer jouw verwachte houtverbruik per dag, de ruimte die je binnenshuis hebt, maar ook het materiaal waarvan de wagen zelf is gemaakt. Het belangrijkste daarbij is natuurlijk de hoeveelheid die je verstookt. Hoe meer je namelijk verbruikt, hoe groter een houtwagen dan ook zal moeten zijn. Je hoeft dan niet continu heen en weer te rijden met blokken. De meeste mensen gebruiken alleen een kachel in de huiskamer, maar er zijn ook vele mensen die er meerdere kachels op na houden. Bijvoorbeeld in de schuur of in een werkplaats. Verbruik je veel hout, let dan goed op het maximum laadvermogen. Deze varieert gemiddeld tussen de 100 kilo voor een kleine(re) kar, tot 250 kilo bij een grote uitvoering. Daarbij moet je natuurlijk ook in de gaten houden dat je wel genoeg plek in huis hebt. De meeste mensen gebruiken een bak om de blokken in klaar te leggen. Het beste zorg je ervoor dat het volume van je bak ongeveer overeenkomt met het maximum draagvermogen.

Afmetingen

Een iets minder belangrijk aandachtspunt bij het kopen van een kar, zijn de afmetingen ervan. In principe zijn alle soorten geschikt om mee naar binnen te kunnen rijden. Het gemiddelde formaat van een houtwagen is ongeveer 50 tot 65 centimeter breed en diep en ruim een meter hoog. De meeste karren hebben geen verstelbare handgrepen. Het kleine type kar heeft geen handgrepen, maar een metalen beugel. Rubberen handgrepen zijn daarbij natuurlijk fijner en geven bovendien meer grip aan de kar, waardoor hij minder makkelijk uit je handen kan vallen. Ga je een kar kopen, let er dus vooral op dat hij niet te groot is om mee maar binnen te kunnen rijden.

Materiaal

Een goede uitvoering is gemaakt van staal. Het materiaal van dit transportmiddel krijgt natuurlijk behoorlijk wat te verduren. Vooral het frame aan de voorkant is daarbij een zwak punt. In principe rij je een kar natuurlijk altijd met het gewicht naar achteren. Dit gedeelte is dan ook het sterkste, het frame aan de voorkant is vooral bedoeld om het hout op zijn plek te houden. Het beste kiep je hem dan ook niet naar voren. Let er bij het kopen ook op dat de metalen buizen goed afgewerkt zijn, zodat ze niet gaan roesten. Dit kan er voor zorgen dat ze uiteindelijk af gaan breken, waardoor de wagen gelijk bij het grofvuil kan. Tot slot zijn ook de banden van de kar natuurlijk een belangrijk punt. Vaak zijn dit of luchtbanden of banden van massief rubber. In principe voldoen beiden, al rijden luchtbanden vaak wat meer comfortabel.

Hulp en advies

Heb je nog vragen over de aanschaf van een houtwagen of heb je advies nodig bij het kiezen? Bel ons dan op nummer 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contactformulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,4
Prima "Materiaal correct kunnen uitzoeken, bestellen en laten leveren." 9,3
Perfect "No nonsens bedrijf snelle service en makkelijk toegankelijk voor advies." 9,2
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links