Trapsteekwagens

Om een zware last een trap op en af te vervoeren is een speciale trapsteekwagen vereist. Dit is een steekwagen met zes wielen. Aan beide zijden van de wielas zitten drie wielen die in een driehoek zijn bevestigd en elk een afzonderlijke as hebben. Bij het omhoog vervoeren van een object, zullen de drie wielen roteren waardoor je gemakkelijk steeds een trede hoger op de trap komt. De trapsteekwagen is daardoor het ideale hulpmiddel om bijvoorbeeld een wasmachine naar een zolder of waskamer op de tweede verdieping te verplaatsen. Vanwege de unieke eigenschap van deze steekwagen wordt deze ook wel een traploper genoemd.

Trapsteekwagen wielconstructie

Een trapsteekwagen is zo bijzonder door de opvallende wielconstructie. Waar bij een normale steekwagen twee wielen aan beide zijden van de wielas zijn gemonteerd, heeft een trappensteekwagen drie wielen aan iedere zijde van de hoofdas. Deze wielen zijn in een driehoek gemonteerd en hebben elk een afzonderlijke as. Tijdens het verplaatsen van een last over een vlakke oppervlakte rollen twee wielen over de grond en staat de driehoek in een rechtopstaande positie. Op het moment dat een obstakel op het pad van de trapsteekwagen komt, kan de driehoekconstructie roteren om zo gemakkelijk over het obstakel heen te komen. Dit geschiedt zonder dat op enig moment contact met de ondergrond wordt verloren. Een dergelijke wielconstructie staat ook wel bekend als een tri-star en bestaat al sinds 1967. Er zijn zelfs gemotoriseerde voertuigen die met dezelfde wielconstructie zijn uitgerust. De steekwagens met zes wielen zijn speciaal bedoeld om zware lasten een trap op en af te vervoeren. Sommige mensen spreken daarom als zij dit type steekwagen zien ook wel van een steekwagen traploper, waarmee de functie natuurlijk meteen duidelijk is.

Objecten op trappen vervoeren

Wanneer objecten een trap of meerdere trappen op vervoerd moeten worden, dan kan een trapsteekwagen deze taak verlichten. Iedereen heeft weleens een verhuizing meegemaakt of een wasmachine in huis moeten verplaatsen, waarbij zij hebben kunnen ervaren hoe moeilijk het is om zwaar object een trap op te krijgen. Je hebt dan met een beperkte ruimte en een oneven ondergrond die steeds hoger oploopt te maken, waardoor je niet de mogelijkheid hebt om de last neer te zetten en even een rustmoment te pakken. Met behulp van een trapsteekwagen zal het vervoeren van zware objecten op trappen stukken makkelijker verlopen. Je begint in dat geval met het stevig vastzetten van het object op de steekwagen met een spanband. Vervolgens trek je de last achter je aan net zoals je zou doen bij een normale steekwagen. Op het moment dat je bij een trap aankomt zal de magie van de trapsteekwagen duidelijk worden. Je trekt de steekwagen namelijk aan de handvatten omhoog en hierdoor zal steeds het bovenste wiel van de driehoek grip krijgen op de volgende traptrede. Het is zelfs mogelijk om bij elke trede even een rustmoment te pakken om even uit te puffen en nieuwe krachten te verzamelen.

Koopadvies voor een trapsteekwagen

Nu je op de hoogte bent van de werking en het nut van een trapsteekwagen, kan je vast al enkele momenten bedenken waarop het hulpmiddel uitstekend van pas zal komen. Voordat je echter tot aankoop van een trapsteekwagen overgaat willen we je nog wat belangrijk koopadviezen geven. Ten eerste moet je een idee hebben wat je precies de trap op wilt gaan vervoeren. Dit is van belang omdat je aan de hand hiervan het maximale draagvermogen van de trapsteekwagen moet bepalen. Tevens is zowel het formaat van de steekwagen als het plateau waarop je de goederen kunt plaatsen een belangrijke factor. Bedenk daarnaast of je een inklapbaar of juist een solide model wilt aanschaffen. Wil je een trapsteekwagen kopen dan moeten al de bovengenoemde factoren afgewogen worden. Hiermee ben je namelijk in staat om de beste trapsteekwagen voor jouw specifieke situatie te vinden en het te vervoeren object zonder problemen een trap op te krijgen.

Formaat en maximaal draagvermogen

De belangrijkste specificaties bij het kopen van een trapsteekwagen zijn het formaat en het maximaal draagvermogen. Beide specificaties bepalen namelijk welke objecten je met de trapsteekwagen een trap op kunt vervoeren en welke niet. Wat betreft het formaat zijn zowel de afmetingen van de trapsteekwagen als het plateau van belang. Door de afmeting van het plateau weet je hoe breed de goederen kunnen zijn en de afmetingen van de steekwagen geven je een idee hoe hoog je de goederen kunt opstapelen. De eerste prioriteit moet zijn dat de lading stevig op de steekwagen gezet kan worden. Met de hulp van een spanband kan je de vracht vastzetten. Dit is extreem belangrijk want tijdens het vervoeren van goederen op een trap kan een val rampzalige gevolgen hebben. Niet alleen zal het object grote schade oplopen bij een val, als er iemand onderaan de trap staat kunnen ook mensen ernstig gewond raken. Overschrijd daarom nooit het maximaal draagvermogen van een trapsteekwagen en stapel goederen niet zo hoog op dat dit ten koste gaat van de stevigheid van de constructie. Dit wordt niet exact aangegeven, maar het gezond verstand geeft beslist aan wanneer de stapel te hoog is.

Voordelen trapsteekwagen inklapbaar

Trapsteekwagens zijn er in verschillende soorten. Het formaat en draagvermogen kan bijvoorbeeld per model verschillen. Tevens kan je kiezen voor een trapsteekwagen inklapbaar of juist een solide model. De inklapbare steekwagen heeft een aantal voordelen. Zo is het hulpmiddel bijvoorbeeld makkelijk op te bergen wanneer je deze niet gebruikt. In elkaar geklapt blijft er niet meer over dan een klein vierkant pakketje, dat je makkelijk in de hoek van een kamer of zelfs in een kast kunt opbergen. Vaak zijn deze trapsteekwagens ook nog eens extra licht van gewicht door de holle constructie die tijdens het inklappen in elkaar kan schuiven. Dit maakt het verplaatsen van een last op een trap nog gemakkelijker. Wel gaat dit dan ten koste van het maximale draaggewicht. Een solide model kan in de meeste gevallen een veel zwaardere last dragen. Indien je de trapsteekwagen af en toe thuis wilt gebruiken is een inklapbaar model ideaal, omdat je deze makkelijk kunt opbergen. Werk je echter voor een verhuisbedrijf of bestaat je werk uit de levering van huishoudelijke apparaten, dan kan je vaak beter een solide model kiezen dat zo robuust mogelijk is en je lange tijd kunt blijven gebruiken.

Hulp en advies

Heb je nog vragen over de aanschaf van een trapsteekwagen of heb je advies nodig bij het kiezen? Bel ons dan op nummer 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contactformulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links