Palletwagens

Voor het verplaatsen van pallets die volgeladen zijn met goederen, is er geen beter hulpmiddel denkbaar dan een palletwagen. De wagen heeft twee lepels die in de openingen aan de onderkant van een pallet passen. Door deze vervolgens omhoog te pompen, komt de pallet van de grond en kan deze verplaatst worden. Onder iedere lepel zit een set wielen en nog twee grotere wielen onder het pompmechanisme. De palletwagen kan je hierdoor makkelijk over vlakke oppervlakten rijden. Vanwege de pompende beweging die gemaakt moet worden om een pallet van de grond te tillen, wordt een palletwagen ook wel een pompwagen genoemd.

Werking van een palletwagen

In een palletwagen zit een hydraulische pomp die met de hand bediend kan worden. Met behulp van hydraulische vloeistof in de pomp wordt de kracht gegenereerd die nodig is om een zware pallet van de grond te tillen. Door de pompende beweging die gemaakt moet worden om de pallet omhoog te liften, spreekt men ook vaak van een pompwagen. De palletwagen wordt bestuurd via een zogenoemde tiller. Hiermee kunnen de twee voorste wielen gestuurd worden terwijl je de wagen trekt of duwt. De tiller dient tevens als hendel van de hydraulische pomp. Door deze verticaal op en neer te bewegen wordt de hydraulische vloeistof opgepompt en komen de wielen van de palletwagen langzaam steeds iets hoger te staan. De pallet komt hierdoor een aantal centimeters van de grond los. De pompwagen is daarom niet geschikt voor het stapelen van pallets, maar wordt in de meeste gevallen gebruikt om binnen een magazijn of trailer een pallet van de ene naar de andere locatie te brengen. Op het handvat van de tiller zit een kleine hendel waarmee de druk van de hydraulische vloeistof wordt gehaald. Door deze actie zakken de lepels van de palletwagen weer terug in hun laagste positie.

Lengte vork of lepel pompwagen

De twee uiteindes van een pompwagen die onder een pallet geschoven worden om deze op te tillen, hebben verschillende namen. Sommige mensen noemen het lepels, terwijl anderen spreken van een vork van de palletwagen. Hoe je het essentiële onderdeel noemt is niet belangrijk. Wel belangrijk is de lengte van de vork of lepel. Hierdoor weet je namelijk welk formaat pallets je met de pompwagen kunt vervoeren. In Europa worden in de meeste gevallen de zogenoemde Euro pallets gebruikt. Deze hebben een afmeting van 80 x 120 cm. In het Verenigd Koninkrijk en veel andere landen in de wereld zijn de pallets met 100 x 120 cm iets groter. Dit zijn de standaard formaten van de meeste pallets in de wereld. Voor speciale goederen worden echter ook weleens pallets van een ander formaat gebruikt. De standaard pallets kunnen tussen de 1500 en 2000 kg dragen. Hiermee moet je dan ook rekening houden wanneer je een palletwagen wilt gaan kopen. Bekijk in de specificaties de afmetingen van het plateau en het maximale draagvermogen van de palletwagen. Doordat er wereldwijd een standaard bestaat, zal een goede pompwagen altijd binnen deze marges vallen.

Tips palletwagen veilig gebruiken

Een palletwagen is het ideale hulpmiddel voor het verplaatsen van pallets. Een volgeladen pallet is vaak dermate zwaar dat je geen andere mogelijkheid hebt dan deze met een palletwagen te verplaatsen. Door het grote gewicht is het ook belangrijk om tijdens het gebruik van een handpalletwagen enkele veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Zo mag je bijvoorbeeld nooit het maximale draagvermogen van de pompwagen overschrijden. Steek ook nooit je voeten onder de opgetilde lading. Tijdens het gebruik van de palletwagen moet altijd de correcte werkwijze aangehouden worden. Dit betekent onder andere dat geadviseerd wordt om de vracht zo langzaam mogelijk te vervoeren. Indien mogelijk moet de pallet altijd geduwd worden. Op deze manier heb je namelijk meer controle over de zware lading op de palletwagen en kan je beter in de gaten houden hoe de vracht zich tijdens het vervoeren gedraagt. Rijd je van een helling af, dan sta je voor de palletwagen om met je lichaamsgewicht te voorkomen dat deze naar beneden rolt.

Pallet eenvoudig met hand vervoeren

Met een pompwagen kan je een pallet eenvoudig met de hand vervoeren. Het hulpmiddel is voornamelijk bedoeld om een pallet met goederen korte afstanden in een magazijn of trailer te vervoeren. Met behulp van een hydraulische pomp die met de hand bediend wordt, kan de palletwagen een pallet maximaal zo’n 15 cm van de grond tillen. Deze beperkte tilhoogte maakt de pompwagen dan ook niet geschikt voor het stapelen van pallets. Daarvoor moet een heftruck of een palletstapelaar gebruikt worden. Voor het vervoeren van pallets met de hand is een palletwagen echter uitermate geschikt. Deze taak kan je eenvoudig vervullen als je de beschikking hebt over een pompwagen. Het is slechts een kwestie van de lepels onder een pallet sturen en de palletwagen oppompen zodat de lepels omhoog komen. Is de pallet vrijgekomen van de grond, dan kan je deze eenvoudig over een vlakke vloer vervoeren. Een lichte hobbel of helling zal ook geen probleem zijn, alhoewel in dat geval wel wat fysieke kracht vereist is.

Palletwagen kopen aandachtspunten

Voor een magazijn waar je geen beschikking hebt over een heftruck, of waar de ruimte te beperkt is om hiermee rond te rijden, is een palletwagen kopen geadviseerd. Met de handpallettruck kan je makkelijk pallets van de ene naar de andere plek vervoeren. In smalle ruimtes kan je met de pompwagen een pallet naar een open ruimte verplaatsen, waar de heftruck de taak vervolgens kan overnemen. Voordat je echter overgaat tot de aanschaf van een palletwagen zijn er een aantal aandachtspunten die je moet overwegen. Zo moet bijvoorbeeld het maximaal draagvermogen ruim binnen de marges vallen. Een standaard pallet kan tussen de 1500 en 2000 kg dragen. Het maximale draagvermogen van de palletwagen moet hier dan ook ruim boven zitten. Een extra 500 kg is een veilige marge. Verder zal de keuze voor een bekend merk je de zekerheid geven dat alle onderdelen zonder problemen voor een lange tijd zullen naar behoren zullen functioneren.

Hulp en advies

Heb je nog vragen over de aanschaf van een palletwagen of heb je advies nodig bij het kiezen? Bel ons dan op nummer 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contactformulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links