Spanbanden

Om een zware last veilig met een steekwagen te vervoeren moet je deze vastzetten met een spanband. Deze wordt om de lading en de steekwagen gewikkeld en vervolgens vastgesjord om ongelukken tijdens het vervoer te voorkomen. Het is immers mogelijk dat de vracht tijdens het vervoeren verschuift en van de steekwagen afglijdt. Het bevestigen van de spanband gebeurt door middel van een ratel- of klemsluiting. Soms wordt dit handige hulpmiddel bij het transport van goederen ook wel een sjorband genoemd. Deze naam is te danken aan de vereiste om de lading, die vervoerd moet worden, zo goed mogelijk vast te sjorren.

Veilig transport met een spanband

Een spanband is een essentieel hulpmiddel om het veilig transporteren van goederen mogelijk te maken. Zeker wanneer zware en grote objecten verplaatst moeten worden is een sjorband onmisbaar. Wanneer een vracht namelijk niet goed vastgezet wordt, dan kan deze verschuiven en uiteindelijk omvallen. Niet alleen loop je in dat geval risico dat de goederen die je vervoert beschadigen, tevens bestaat er een mogelijkheid dat iemand gewond raakt doordat een zwaar object op hen valt. Deze situaties kunnen en moeten voorkomen worden door de vracht vast te zetten met een sjorband. Eventueel kan je ook touwen gebruiken voor het vastzetten van goederen op een steekwagen. Een spanband is echter vele malen makkelijker en sneller te bevestigen. Een spanelastiek is een andere optie, maar bij dit hulpmiddel blijft er speling op de vracht zitten en daardoor is dit minder veilig. Voor het veilig transporteren van goederen is de spanband de beste keuze. Dit blijkt ook wel uit het feit dat alle transportbedrijven en verhuisbedrijven gebruikmaken van sjorbanden tijdens hun werkzaamheden. Wel zijn er meerdere soorten spanband in ons assortiment, waarover hierna meer.

Verschillende soorten spanbanden

Iedereen heeft weleens van een spanband gehoord en deze vast ook weleens in de praktijk gebruikt zien worden bij het vervoeren van goederen. Veel mensen ontdekken echter pas op het moment dat zij zelf een exemplaar willen kopen, dat er verschillende soorten bestaan. Zo zijn er bijvoorbeeld spanbanden met twee losse delen of een enkel deel en ook zijn er zelfoprollende modellen. Daarnaast zijn er ook verschillen in de soorten sluitingen en bevestigingshaken. Een spanband met ratel en twee losse delen is het meest voorkomende model. Deze variant is aan de uiteinden voorzien van twee bevestigingshaken. Deze haken bevestig je aan de steekwagen en op het moment dat je de sjorband aantrekt, komen deze vast te zitten door de kracht die op de haken komt te staan. Bevestigingshaken zijn er in J, S en D vorm. Tevens is de breedte van de band en het materiaal waar deze uit vervaardigd zijn verschillend. Dit zijn belangrijke eigenschappen, ze komen ten goede aan de maximale last die je met de band veilig kunt vastmaken.

Hoe het beste een sjorband gebruiken

Met een spanband een vracht op een steekwagen vastzetten is vrij gemakkelijk als je eenmaal weet hoe je het hulpmiddel moet gebruiken. Het proces begint met het vastzetten van de bevestigingshaken die aan de uiteindes van de sjorband bevestigd zijn. Deze haak je om het frame van de steekwagen. Vervolgens wikkel je de spanband enkele malen om het object dat je wilt gaan vervoeren. De sluiting zet je open en hier haal je de overtollige lengte van de band doorheen. Door aan de sjorband te trekken komt hier spanning op te staan die de vracht op zijn plek zal houden. Als laatste zorg je voor extra spanning door de ratel enkele keren heen en weer te bewegen. Let hierbij wel op dat je niet te veel spanning op de sjorband zet, want hiermee kan je het te vervoeren object beschadigen. Om na het vervoeren de vracht weer los te maken open je – als je er wat handigheid in hebt – in een oogwenk de sluiting van de spanband, waarna de spanning van de spanband eveneens zal verdwijnen.

Vracht vastzetten op een steekwagen

Het vastzetten van een last op een steekwagen is zeer belangrijk. Wanneer je dit niet doet loop je namelijk het risico dat de vracht omvalt bij het vervoeren. Een steekwagen til je in een hoek om deze naar een andere plek te rijden en wanneer je op de nieuwe bestemming bent aangekomen zet je de steekwagen weer rechtop. Door deze bewegingen kan de lading zomaar omvallen. Beschadigde goederen zijn hiervan het gevolg. Dit kan je voorkomen door de vracht op de steekwagen vast te zetten met een spanband. Slechts een kleine moeite want een spanband is gemakkelijk en snel te bevestigen. Ook zorg je met het verzekeren van de vracht ervoor dat mensen niet gewond raken. Dit is vooral belangrijk wanneer je met een trapsteekwagen een zware last een trap op vervoert. Bij het vervoeren van bijvoorbeeld een wasmachine via een trap naar een hogere verdieping is het vaak noodzakelijk dat iemand van onderen meehelpt met duwen om de zware last de trap op te krijgen. Deze persoon moet je beschermen door in dit geval de wasmachine met een spanband goed vast te zetten op de steekwagen.

Hulp en advies

Ons assortiment bestaat uit verschillende exemplaren waaruit je een keuze maken kunt. We willen je daarom graag advies geven voor het online kopen van een sjorband. Je moet hierbij goed letten op de specificaties die voor de sjorband staan aangegeven. De lengte en het type sluiting zijn onder andere belangrijk, daarnaast moet je ook goed letten op de maximale last die je met de spanband kunt vastzetten. In onze webwinkel is een spanband zwart te koop die een last van maar liefst 3000 kilo kan dragen. Het exemplaar is van een speciaal materiaal gemaakt dat enorm sterk is. Voor het vervoer van een last op een steekwagen is dit te veel gewicht want 3000 kilo op een steekwagen vervoeren zal niet meevallen. Je kunt echter de spanband ook op andere momenten voor het veilig vervoeren van goederen gebruiken. Een spanband kopen online is de beste manier om snel en goedkoop een exemplaar in huis te krijgen. Als je in onze webwinkel voor 22:00 bestelt dan heb je het product de volgende dag al in huis. Heb je nog vragen over de aanschaf van een spanband of heb je advies nodig bij het kiezen? Bel ons dan op nummer 043-7820543 of gebruik het contactformulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links