Reservewielen

Een steekwagen is een handkar waarmee je zware materialen kunt vervoeren. Denk bijvoorbeeld aan volgepakte dozen en planken die binnen een bedrijf van de ene naar de andere kant gebracht moeten worden. Steekwagens zijn dan ook vaak te vinden in magazijnen en vrachtwagens. Bij goed onderhoud gaat dit handige hulpmiddel behoorlijk lang mee. De levensduur kan worden verlengd door regelmatig het steekwagen wiel te controleren. Zo is het belangrijk dat het steekwagen wiel stevig is en lekker rijdt. Waar moet je nog meer op letten bij het onderhoud van een steekwagen wiel?

Ideale handkar voor zware materialen

In België noemt men een steekwagen ook wel een “duveltje” of “pierewiet”. Bedrijven die allerlei zware objecten moeten vervoeren kunnen niet zonder deze handkar. Het is een robuust hulpmiddel dat bestaat uit meerdere stangen en twee handvatten aan de bovenkant. Aan de onderkant zit een klein plateau. Het plateau dient onder het te vervoeren materiaal gestoken te worden. Daarna kan de kar worden gebruikt, waarbij het materiaal tegen de stangen rust. Vervolgens is het een fluitje van een cent om te rijden. Tenminste, zolang de steekwagen wielen in orde zijn. Zonder een stevig steekwagenwiel bereik je weinig met deze handkar. Het zware materiaal is een behoorlijke last voor het steekwagen wiel. Daardoor kan er na verloop van tijd slijtage ontstaan. Op een bepaald moment gaat het rijden steeds stroever: hoog tijd voor een nieuw steekwagen wiel.

Controle voor en na steekwagen wiel kopen

Naast slijtageplekken zijn er nog meer punten waar je op moet letten tijdens de controle van een steekwagen wiel. Zo kunnen de banden op een gegeven moment scheurtjes vertonen. Ook wanneer er sprake is van een uitdraging is het tijd voor nieuwe banden of een ander wiel. Zorg ervoor dat het nieuwe wiel voor steekwagen gelijk is aan de oudere variant. Zo dient het hoogteverschil altijd hetzelfde te zijn. Een te hoog wiel maakt het vrijwel onmogelijk om met de steekwagen te rijden. Daarnaast dient het zogeheten asgat exact hetzelfde te zijn. Elk steekwagen wiel heeft een velg met een gat erin, een asgat is de diameter ervan. Je kunt dit asgat heel precies meten met een schuifmaat.

Kies een steekwagen band van goede kwaliteit

Een steekwagen band moet zeer stevig zijn. Je vervoert er namelijk zware materialen mee. Het is niet de bedoeling dat de band plotseling klapt of op een andere manier kapot gaat. Dergelijke problemen kun je voorkomen door te kiezen voor een steekwagen wiel en band van goede kwaliteit. Daarbij heb je meestal de keuze uit een luchtband of een antilekband. Een luchtband voelt fijn en stevig aan. Zorg er wel voor dat je een luchtband regelmatig op spanning controleert om de levensduur te verlengen. Ook het kopen van een antilekband voor een steekwagen wiel is een goede keuze. Zoals de naam al doet vermoeden gaat deze band nooit lek, zodat je materialen kunt blijven vervoeren.

Het belang van een goed lager

Neem voor het kopen van een steekwagen wiel ruim de tijd. Daardoor kies je uiteindelijk een product dat het beste bij jouw wensen aansluit. Bepaalde onderdelen van het wiel verdienen extra aandacht. Let bijvoorbeeld altijd op de zogeheten lagers. Dit onderdeel heeft betrekking op de velgen van het wiel. Velgen zorgen ervoor dat een wiel draagkracht heeft. Zo heeft een kunststof velg een naaldlager. Dit is een kunststof buis met stalen pennen die naalden worden genoemd. Deze stalen pennen zijn gemiddeld 3 mm dik, bovendien kunnen ze de draagkracht van het steekwagen wiel aanmerkelijk verlengen. Daarnaast gaat het wiel dankzij de naalden langer mee. Een naaldlager is overigens niet het enige goede materiaal voor een steekwagen wiel. Zo werken ook een rol en glijlager over het algemeen prima. Het voordeel van een glijlager is dat alleen het lager vervangen moet worden bij slijtage. Een rollager is op zijn beurt beter bestand tegen grote belasting. Wel dien je een rollager regelmatig te voorzien van smeermiddel.

Maximale belasting van het steekwagen wiel

De kwaliteit van een steekwagen wordt sterk bepaald door een aantal factoren. Zo is het inmiddels duidelijk dat de banden en lagers een belangrijke rol spelen. Stel jezelf altijd een aantal vragen voordat je een steekwagen aanschaft. Vervoer je bijvoorbeeld zware of lichte materialen? Let goed op de maximale belasting van het steekwagen wiel. Kijk daarnaast naar de locatie waar de handkar wordt gebruikt. Werk je op een plek waar de steekwagen ook buiten wordt gebruikt? Dan krijg je waarschijnlijk te maken met verschillende weersomstandigheden. Een steekwagen wiel dat veel in de buitenlucht wordt gebruikt krijgt door wind en regen waarschijnlijk sneller last van slijtage. Controleer deze wagen extra vaak op slijtageplekken zodat je tijdig kunt in ingriipen met onderhoud of aanschaf.

Waarom een steekwagen reservewiel onmisbaar is

Hoe beter de kwaliteit van het steekwagen wiel, hoe langer het meegaat. Voor steekwagen wielen en banden kun je uitstekend online terecht. Zo vind je in ons assortiment onder andere een steekwagen reservewiel van Techtube Pro. Het Wanneer je met een steekwagen rijdt is het handig om te beschikken over een reservewiel. Het kapot gaan van een band is namelijk niet altijd te voorkomen, hoe vaak je ook controleert. Met een goed steekwagen reservewiel, dus geen afdankertje dat al te vaak is gebruikt, kun je waarschijnlijk nog een tijdje doorwerken met de steekwagen. Je kunt daarbij prima dezelfde snelheid gebruiken als anders. Toch is het op een gegeven moment beter om een nieuwe band voor het steekwagen wiel te gebruiken. Deze gaan uiteraard ook langer mee.

Hulp en advies

Heb je nog vragen over de aanschaf van een steekwagen wiel of heb je advies nodig bij het kiezen? Bel ons dan op nummer 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contactformulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links